viber_image_2020-06-20_09-37-10

Иван Богоев

Художник

Иван е разностранен артист с опит и реализирани проекти и изложби в областта на графичните техники, акрила и маслото, сухия пастел, комикса, шаржа, анимацията, илюстрацията за детска литература и дигиталното концептуално изкуство. С реализирани 15 изложби, три от които в чужбина, един късометражен анимационен филм и реализирани илюстрации към книги на издателство Жанет 45, Иван стремително и с абсолютна отдаденост продължава да твори и да търси нови хоризонти за развитието на заложбите си.

Творецът е роден и израстнал в Пловдив, закърмен от изкуствата  и културата на най-стария европейски жив град с осемхилядна история и кандидат за европейска столица на културата през 2019.

През своя зрял артистичен период Иван открива 12 самостоятелни изложби в Пловдив като последната е през 2016 в Къщата за мексиканско изкуство в Стария град, когато на 24 май заедно със своята сестра – поетеса Теодора, прави самостоятелна изложба от голям мащаб, на която присъстват едни от големите поети на Пловдив, част от поетичния кръг Хормония. Почетен гост на изложбата е известният меценат, ценител и колекционер Димитър Инджов, който откупува три илюстрации от младия артист за своята специална нова колекция от младо изкуство.

През 2013 Иван има щастието, привилегията и огромната възможност да следва магистратура по графичен дизайн във Флоренция. Там прави и своите две зрели изложби, които стават част от културната програма на Ноте Бианка в нощта на музеите и галериите. Третата си експозиция на анимационни герои и концептуални илюстрации за филми и игри Иван прави на още две места в Тоскана – град Лукка и Болоня за деня на книгата и детската илюстрация.

За своето основно влечение, а именно – киното и в специалност анимационното – Иван отадава годините на бакалавърско обучение по Анимация и режисура на анимационния филм в Нов Българси Университет, където бива обучаван от емблематични и знакови за развитието на анимационното кино и модерния арт ритъм в анимацията дейци като: Анри Кулев, Невелина Попова, Иван Веселинов, Пенчо Кунчев, Емил Връблянски и Цветомира Костадинова.

Завършва своето образование по анимация с реализиран завършен късометражен анимационен филм, с който отива на фестивала Балканима през 2011 в Белград. Филмът е със заглавие ‘’Шаманът орел” ( The Shaman Eagle ) и можете да го гледате тук: https://vimeo.com/30641710

За известен период от време Иван работи като фрилансър за издателство Жанет 45, за които реализира два проекта. Първият е цялостен дизайн и илюстрации за детската книга „Лунната люлка” на Анета Дучева – българска писателка на детски книги, която твори в Мюнхен. Вторият проект е дизайн на корицата на поетичния сборник ‘’Двойното дъно на небето” на Георги Николов.

В момента Иван работи като графичен дизайнер и дигитален артист.